Lesson 1 of 0
In Progress

Cara Membeli Domain dan Hosting (NetKL)

FunnelEvo+ 06/04/2020
 1. Masuk ke laman web http://bit.ly/domainfh.

 

 1. Klik “Hosting for Beginners” untuk mula membeli domain dan hosting anda.


 1. Pilih plan mySilver X dengan klik pada kotak “Order Now”.

 

Nota :

 

Plan mySilver X adalah plan yang sesuai untuk laman web yang baru dibina. Dalam jangka masa panjang kelajuan laman web anda akan menurun disebabkan oleh beberapa faktor. Jadi anda boleh menaiktaraf laman web anda ke plan yang lebih sesuai.

 
 1. Masukkan nama domain anda. klik pada kotak “Check” untuk menyemak samada domain anda available atau tidak. Jika domain anda masih available, klik kotak “Continue”. Jika tidak, anda perlu menukar nama domain anda kerana nama tersebut sudah diguna oleh orang lain.

 

Nota :

Nama domain ini akan menjadi alamat untuk pengguna mencari laman web anda di laman sesawang jadi anda perlu memilih domain yang mudah difahami dan dicari oleh pelanggan anda. 

 

Contoh :

www.namasaya.com dan www.nama-saya.com memberi perbezaan yang sangat besar kerana pengguna kebanyakannya akan mencari laman web anda tanpa meletakkan simbol “-”.  1. Pastikan jumlah bayaran yang anda perlu lakukan adalah RM60.00. Seterusnya, klik pada kotak “Continue” 1. Klik “Update Cart”.

 1. Klik “Checkout” untuk proses pembayaran.  1. Isi maklumat anda di borang yang dipaparkan. Anda diberi 2 pilihan pembayaran :

i- Bank Transfer

ii- Paypal • Untuk kotak “Please choose a security question” : 
  • Anda boleh memilih apa-apa soalan dan pastikan anda menyimpan/menyalin jawapan kerana jawapan ini akan ditanya jika anda berhubung dengan support. • Selepas selesai mengisi kesemua maklumat anda,pilih cara pembayaran dan klik pada kotak  “Complete Order” 1. Invoice pembelian akan dipaparkan di screen anda. 

 1. Log masuk ke emel anda. Anda akan menerima beberapa emel berkenaan pembelian anda. 1. Untuk meneruskan pembelian, anda perlu bank in ke:

 

 • MAYBANK

 

Account Name: NetKL Network

Account Number: 5644 0900 2675

Email: [email protected]

 

 • CIMB BANK

 

Account Name: NetKL Network

Account Number: 8000 7552 26

Email: [email protected]

 

** Pastikan Recipient Email dan Recipient Reference diisi seperti dibawah:

 

Recipient email: [email protected]

Recipient reference: [Nama Domain Anda]

 

** Selepas pembayaran selesai, anda akan menerima emel selepas 5 minit.

 

** Buka emel “NetKL Network : IMPORTANT! Verify your contact …”. klik link seperti dibawah untuk verify emel anda.